Az L-karnitin tulajdonságairól és hasznáról

Az L-karnitin egy természetesen előforduló aminosav származék, amit gyakran fogyókúrás táplálék kiegészítőként szednek.
A zsírsavakat a sejtek mitokondriumába szállítja, ezáltal fontos szerepet játszik az energiatermelésben. A mitokondriumok azok a sejteken belüli “motorok”, amelyek ezeket a zsírokat elégetik, hogy felhasználható energia váljon belőlük. A szervezet képes L-karnitint előállítani a lizin és a metionin nevű aminosavakból. Ahhoz, hogy a szervezet elegendő mennyiségben tudja előállítani, sok C vitaminra is szükség van.
A lényeg: Az L-karnitin egy aminosav származék, amelyet a szervezet is elő tud állítani, illetve húsfogyasztással is bevihető. Táplálék kiegészítőként is kapható. Az L-karnitin elsőszámú szerepe a zsírsavak szállítása a sejtekbe, hogy ott felhasználásra kerüljenek, a mitokondrium “elégesse” őket energiatermeléshez.
Íme még néhány, az L-karnitin szedéssel összefüggésbe hozott egészségügyi előny.
A szív egészsége: Bizonyos vizsgálatok kimutatták a potenciális előnyeit a vérnyomás és a szívbetegséggel összefüggő gyulladásos folyamatok csökkentésére.Ezen kívül az L-karnitin javulást hozott súlyos szívrendellenességben szenvedő pácienseknél, úgymint: a szívkoszorúér betegség és a krónikus szívelégtelenség.
Az edzésteljesítmény:
Az L-karnitin sportteljesítményre tett hatásával kapcsolatos bizonyítékok is igen vegyesek.
Azonban számos vizsgálat mutatott ki kismértékű előnyöket, amikor a résztvevők hosszabb időn át, nagyobb adagban szedtek L-karnitin kiegészítőket. Az L-karnitin előnyei lehetnek közvetettek, és hetekig, akár hónapokig tarthat, mire megmutatkozik a hatás. Ez eltér az egyéb kiegészítőktől, mint pl. a koffein vagy a kreatin, amelyek közvetlenül tudják javítani a sportteljesítményt.
Az L-karnitin ezeken a területeken segíthet:
Regeneráció: segítheti az edzés utáni regenerációt.
Az izmok oxigén ellátását: megnövelheti az izmok oxigén ellátását.
Állóképesség: javíthatja a vérkeringést és a nitrogén-oxid termelődést, amellyel segíti késleltetni az “égést” és csökkenteni a fáradtságot.
Izomláz: csökkentheti az edzés utáni izomfájdalmakat.
Vörösvértest termelődés: megnövelheti a vörösvértest termelődés mértékét, ami az oxigént szállítja a szervezetben az izmokhoz.
A 2-es típusú cukorbetegség és az inzulin érzékenység
Az L-karnitin a 2-es típusú cukorbetegség tüneteit, illetve az ezzel kapcsolatos rizikó faktorokat is enyhítheti. Egy 2-es típusú cukorbetegekkel készült humán vizsgálatban az L-karnitin javította a vércukor reakciót egy magas szénhidrát tartalmú étkezés után. Ez a vércukorszint reakció a cukorbetegség rizikó fontos indikátora és az általános egészség egyik jelzője.
Biztonságosság és mellékhatások:
Mint a legtöbb természetes táplálék kiegészítő, az L-karnitin is – józan mértékű, az előírásnak megfelelő használat mellett – meglehetősen biztonságos, komoly mellékhatások nélküli.