MIÉRT ÉRDEMES EGYÜTT KIVESÉZNI AZ ARGININT ÉS ORNITINT?


A nem esszenciális aminosavak közé tartoznak. Az arginin és ornitin tulajdonságai nagyon hasonlóak, együttes hatásuk sokkal fokozottabb, mint külön-külön. Egyik legfontosabb tulajdonságuk, hogy egyidejűleg segítenek a zsírbontásban, és az izomzat növelésben.

Fokozzák az inzulin kiválasztást. Az arginin és az ornitin elősegitik a zsírégetést, ezáltal energiát szabadítanak fel. Segítik a szövetek regenerálódását, erösítik a kötöszöveteket, inszalagokat. Fokozzák a fehérjeszintezist, támogatják az immunrendszert.

MI TARTALMAZ ARGININT ÉS ORNITINT?

Az arginin és ornitin előfordulásai: dió, barnarizs, fehérjedús ételek, napraforgómag, korpás kenyér, szezámmag és pattogatott kukorica. Három, növekedési hormon kiválasztást serkentő aminosav: ARGININ, ORNITIN, LIZIN!

ORNITIN

Az ornitin nevű nem esszenciális aminosav a fehérje anyagcsere során, az úgynevzett urea-ciklusban termelődik. Táplálékainkban tehát nem található meg, egy ‘közti termék’. Kiegészítő fogyasztása sportolók számára igen fontos, mivel növeli a növekedési hormon szintjét.

A bélből felszívódó aminosavak a májban átalakulnak. Ennek az átalakulásnak a legfontosabb része az aminosavak aminocsoportjának lehasadása. Az ammónia az urea ciklusba kerül, ahol több lépésben karbamiddá alakul, majd ebben a formában ürül ki a vesén keresztül.

Ha lecsökken az arginin mennyisége a szervezetben, akkor nem tud ornitin előállítódni, és felszaporodik a vérben az ammónia, mivel csökken a ciklus hatékonysága.

A klinikai gyógyászatban gyakran alkalmazzák égés vagy egyéb traumás állapotok kezelésében. Elősegíti a sebek és egyéb sérülések gyógyulását is.

Stimulálja az inzulintermelést. Az ornitin az immunrendszer fehérjéinek egyik legfontosabb aminosava, ami az urea–ciklusban kulcsszerepet játszik, ezért a máj detoxikáló működésében sem nélkülözhető.

A glutamin lekötésében is szerepet játszik, segíti a testzsír lebontását és segít kiüríteni a szervezetből az ammóniát.

#fogyás #izomépítés #zsírégetés #immunrendszer

Kiemelt hírek
Hírek