AZ ERŐ LEGYEN VELETEK! ...meg egy protein szelet!


Tíz tudományos érv, hogy miért együnk több fehérjét:

Fordította: Czárán Judit, Forrás: Kris Gunnars: 10 Science-Backed Reasons to Eat More Protein.

A zsír- és a szénhidrátfogyasztás egészségre gyakorolt hatásával kapcsolatban megoszlanak a vélemények, azt azonban senki nem vitatja, hogy fehérjékre szükségünk van. A legtöbb ember elég fehérjét vesz magához a táplálékával, ám olyanok is vannak, akiknek nem ártana jelentősen emelniük a proteinbevitelüket. A továbbiakban a magas proteinfogyasztás tíz tudományosan bizonyított előnyét soroljuk fel.

1. A fehérjék csökkentik az éhségérzetet

Vagyis ha fogyni szeretnénk, vagy meg akarunk szabadulni a hasi zsírpárnánktól, akkor szénhidrát és zsír helyett fogyasszunk minél több fehérjét. Például úgy, hogy a főétkezésnél egy kicsit kevesebb krumplit vagy rizst szedünk a tányérunkra, és helyette inkább megeszünk még egy szelet húst vagy halat. A magas fehérje tartalmú ételek a testsúly szabályozásában szerepet játszó hormonokra gyakorolt hatásuk révén csökkentik az éhségérzetet és a kalóriabevitelt.

2. A fehérjék növelik az izomtömeget és az izomerőt

A proteinek az izmok fő építő kövei, amiből logikusan következik, hogy ha többet fogyasztunk belőlük, akkor izmosabbak leszünk. A magas fehérjeszint abban is segít, hogy katabolikus (leépülési) fázisban, például fogyás esetén se veszítsünk sokat az izomtömegünkből.

3. A fehérjék – minden ellenkező híresztelés ellenére – jók tesznek a csontok egészségének

Van egy elterjedt mítosz, miszerint a fehérjék (különösen az állati fehérjék) ártanak a csontjainknak. A tévhit azon a feltételezésen alapul, hogy a fehérjék növelik a szervezet “savterhelését”, és az így termelődött sav semlegesítésére a kalcium kilúgozódik a csontokból. Ezzel szemben a legtöbb hosszú távú megfigyelés azt támasztja alá, hogy a fehérjék, beleértve az állati fehérjéket is, kifejezetten jót tesznek a csontok egészségének. Aki sok fehérjét fogyaszt, annak idősebb korában is egészségesebbek a csontjai, vagyis kevésbé van kitéve a csontritkulás és az ezzel járó csonttörések veszélyének.

4. Fehérjefogyasztással megelőzhető a farkaséhség és az éjszakai nassolás

Az evés utáni vágy nem azonos az éhséggel. Sokszor nem arról van ugyanis szó, hogy a szervezetünknek táplálékra van szüksége, hanem arról, hogy az agyunknak van szüksége “jutalmazásra”. Ezt legkönnyebben úgy tudjuk elérni, ha több fehérjét fogyasztunk. A magasabb fehérjebevitel bizonyíthatóan csökkenti a farkasétvágyat és az éjszakai nassolás iránti vágyat. Ebből a szempontból már egy magas fehérjetartalmú reggeli elfogyasztása is csodát tehet.

5. A proteinek segítik az anyagcserét és gyorsítják a zsírégetést

A magasabb proteinbevitel jelentős mértékben gyorsítja az anyagcserét, vagyis aki több fehérjét fogyaszt, az több kalóriát éget el egy nap alatt, mint aki keveset.

6. A fehérjék csökkenthetik a vérnyomást

A magas vérnyomás (hipertónia) a szívinfarktus, a stroke és a vesebetegségek egyik leggyakoribb oka. Számos vizsgálat igazolja, hogy a magasabb proteinbevitel csökkenti a vérnyomást, és a szívbetegségek egyéb kockázati tényezőire is jó hatással van.

7. A fehérjék segítenek a fogyásban, illetve a fogyás eredményének hosszú távú fenntartásában

Aki fogyni akar, az egyen sok fehérjét. Mint azt korábban már említettük, a magas proteinbevitel serkenti az anyagcserét és automatikusan a kalória bevitel és az éhségérzet csökkenéséhez vezet. Vagyis, aki növeli a fehérjefogyasztását, annak automatikusan csökken a testsúlya. Vagyis, ha a jövőben fogyni szeretne, és utána nem akar visszahízni, vagy éppen meg akarja előzni az elhízást, akkor fogyasszon rendszeresen több proteint.

8. Az egészséges vesének nem árt a fehérje

Sokan tévesen úgy gondolják, hogy a sok fehérje árt a vesének. Ebből annyi igaz, hogy azoknak, akiknek már van vesebetegségük, vissza kell fogniuk a fehérjefogyasztásukat. Ezt komolyan kell venni, mert a vesebetegség nem játék. Ám ez NEM vonatkozik azokra, akiknek egészséges a veséjük.

9. Sérülések után a fehérjék segítenek a szervezetnek a regenerálódásban

Egy-egy sérülés után a fehérjék komoly szerepet játszanak a szervezet regenerálódásában, ami egyáltalán nem meglepő, ha meggondoljuk, hogy testünk szöveteinek és szerveinek a legfontosabb építőanyagai a fehérjék. Aki több fehérjét fogyaszt sérülés után, az gyorsabban meggyógyul.

10. A fehérjék idős korban is segítenek megőrizni az ember kondícióját

A kor előre haladtával az ember izomtömege csökken. Ezt a jelenséget korral járó szarkopéniának is nevezik, ami az egyik oka az időskori elgyengülésnek, a csonttöréseknek és az életminőség-romlásnak. Aki meg akarja előzni az időskori izomvesztést, az egyen sok fehérjetartalmú ételt.

Mennyi fehérjét célszerű fogyasztani?

Bár vannak, akikre ráférne, hogy több fehérjét vegyenek magukhoz, ez nem vonatkozik mindenkire. Ha a bevitt kalória kb. 15%-t proteinekből fedezzük, az már bőven elég a fehérjehiány megelőzésére.

Ám bizonyos esetekben hasznos lehet, ha ezt a mennyiséget akár 25-30%-ra is emeljük.

Például, ha fogyni akarunk, ha javítani akarjuk az anyagcserénket, vagy, ha növelni akarjuk az izomtömegünket illetve az izomerőnket, akkor fontos, hogy sok fehérjét fogyasszunk!

Több információ itt: https://www.perfectumstudio.hu/fulfil

#élelmiszer #egészség #fehérjék #fogyás

Kiemelt hírek
Hírek